Menu

Tropiska fåglar

De flesta nordbor fascineras av tropikerna, och en sak som tydligt förknippas med varmare breddgrader är de färgglada fåglarna. Till skillnad från Sverige, där de mest färgglada fåglarna man kan se är domherrar med sina röda bröst och de gula och blå blåmesarna, finns det i de tropiska djunglerna alla regnbågens färger. Till och med de fåglar som inte har en färgstark fjäderdräkt är iögonenfallande, som tocotukanen med sin stora, eldgula näbb. Tocotukanen hittar man framförallt i Sydamerika, men kan också ses på djurparker i stora delar av världen, där den fascinerar besökare med sin svartvita fjäderdräkt, blå och orange ringar runt ögonen och näbb som ser ut att vara alldeles för stor och tung. I själva verket är näbben till största delen ihålig, och mycket lätt.

När de flesta hör ”tropiska fåglar” tänker de dock direkt på någon typ av papegoja. Dessa färgglada fåglar, som finns i närmare 393 arter, har blivit själva kvintessensen av fågelliv i djungeln. Dessutom är många av dem mycket populära som husdjur. En anledning till det är fåglarnas höga intelligens; papegojor hör till några av jordens mest intelligenta fåglar, vilket bland annat yttrar sig som att många papegojor kan imitera mänskligt tal. Faktum är att vissa papegojor kan tala på en nivå motsvarande ett mänskligt barn i fyra- eller femårsåldern.

Att ha en papegoja som husdjur kräver dock särskild eftertanke. Till skillnad från hundar och katter, som visserligen kan leva länge men som förr eller senare går bort, kan en papegoja överleva sin ägare – vissa arter har lika lång livslängd som människor. Det betyder att man åtar sig att ta hand om sin papegoja livet ut – ett åtagande man inte bör göra lättvindigt. Något annat som gör att man bör överväga beslutet att skaffa en papegoja noga är kostnaden. Beroende på storlek och art kan en papegoja kosta uppemot 20 000 kronor, vilket är exklusive alla tillbehör, som bur och mat, som den behöver. Dessutom är papegojor flockdjur, vilket betyder att om du själv inte kan hålla din fågel sällskap, så måste du skaffa två fåglar som kan hålla varandra sällskap. Kostnaderna blir med andra ord dubbla. Om du trots det vill skaffa papegojor, och inte har råd att betala allt i ett slag, kan en lösning vara att ta ett lån från Mobillan.se. Då kan du istället betala tillbaka pengarna bit för bit.

Det är dock inte bara den ekonomiska aspekten man måste ta hänsyn till när man köper papegoja. Andra saker som är viktiga att överväga är om ens boende passar (har man grannar och lyhört är det inte en bra idé) och hur mycket tid man faktiskt kommer att kunna lägga på sin fågel. En sak man kommer att behöva lägga tid på är till exempel att städa oftare, eftersom en fågel smutsar ner – den kan göra allt från att slänga ut mat på golvet till att bajsa när den flyger runt i hemmet. Om man har övervägt allt detta, och ändå känner att det är rätt val, finns det dock inget att tveka över – man kommer att få en vän för livet i sin papegoja.