Menu

Uteplats med inspiration av tropikerna

När våren nalkas och sommaren står för dörren börjar en längtan smyga sig på hos många – en längtan om varmare breddgrader, vajande palmer och ett glas läskande lemonad medan man sitter bakåtlutad i en solstol. Men du behöver inte lägga ut dyra pengar på långväga resor, eller ens ta dig särskilt långt, för att få smaka en del av vad tropikerna har att erbjuda – du kan nämligen omvandla din uteplats till en alldeles egen oas! Med små knep som till exempel avskärmande bambuväggar, en och annan halmmatta och lyktor i trädkronorna kan du höja mysfaktorn på ett kick, och tankarna förs naturligt vidare till sommarbrisar och en rofylld tillvaro.

Grönt eller blommande – högt eller lågt?

För att skapa en inbjudande uteplats med en känsla av de lockande tropikerna så spelar växter en stor roll. Dock är det många plantor och träd som faller in under den mer exotiska kategorin, så huvudregeln är att man får gå lite på känn och rikta in sig på det man tycker bäst om helt enkelt. En del väljer lite lägre plantor, som monsterablad och doftande citrusträd med syrliga frukter, medan andra hellre vill ha växter och träd med kal stam och fyllig krona för att efterlikna svajande palmer och bananträd. Ett tips är att blanda lägre och högre plantor för ett dynamiskt intryck. Oavsett om man har en tydlig bild av hur man vill inreda sin uteplats, eller känner sig vilsen och tveksam till vad man ska fokusera på så är det bra att söka inspiration. Inredningstips i tidningar och på nätet kan ge många och bra uppslag. Det finns en uppsjö av inspirationsbilder och tips, och vem vet – kanske bidrar några av dessa tips till att du får ut mer av din uteplats än vad du från en början trott.

Skydd mot solens heta strålar

I de heta tropikerna fokuserar befolkningen på en viktig sak som kanske stundvis faller lite i glömska häruppe i det – lite mindre soliga – Norden, nämligen skugga! Även om vi inte har 35 grader varmt dagarna i ända mellan april och november så ska man inte underskatta solens starka strålar, och för att kunna spendera en hel eftermiddag ute i friska luften behöver man ha tillgång till en skyddande plats. Häng gärna upp stora, lite grövre, lakan i böljande vågor i en hopsnickrad träställning för den rätta söderhavskänslan, eller satsa på ett rejält parasoll i en ljus färg eller kanske till och med av bambu. Har du redan ett ordentligt träd på din uteplats kan du till och med gå “all in” och bygga upp ett trädäck kring dess stam. Den stora trädkronan ger ett naturligt skydd mot både sol och regn och är ett oslagbart inslag på uteplatsen. Byggmax.se kan hjälpa dig att förverkliga dina tropikdrömmar.