Menu

Att odla från tropikerna


Tänk dig att ha färsk ananas eller papaya på frukostbordet varje dag! Det är faktiskt inte så svårt att odla tropisk frukt på balkongen eller i trädgården, det gäller bara att anpassa klimatet till tropikerna. Ett växthus, en inglasad balkong eller värmelampor fungerar bra för dessa växter/frukter som är extra känsliga för kyla. Men har man ingen balkong går det att göra ett litet hemmagjort växthus med plastpåse eller flaska. Ta till exempel Mango, en typisk tropisk frukt, som har ett stort frö som är enkelt att odla då det finns en stor kärna. Den sätter man i ett glas vatten tills kärnan har börjat gro och därefter kan man gräva ner den i jord. Tips på att odla tropiska frukter finns i denna artikel från Svenska Dagbladet.


Tropiska växter inomhus?
När det gäller tropiska växter är Bromelia en tacksam växt att odla hemma. Det behövs bara en lampa då solljuset inte blir tillräckligt. Eftersom blomman förökar sig när den får mycket fukt så kan badrummet vara ett lämpligt 1200px-medinilla5knopställe för Bromelian. Hibiscus är en annan tropisk/subtropisk blomma som går utmärkt att odla i kallare klimat då den anpassar sig till människan. Den behöver naturligtvis värme men framförallt flera timmars sol per dag vilket går att lösa med lampor.
Hibiscusen kan också bli mycket gammal, upp till 40 år, varför det räcker med omplanteringar på våren.

En vacker tropisk växt som det har gått en liten trend i att odla är den filippinska rosenskärmen eller Chandelier Tree på engelska som även finns på Madagaskar. Eftersom det är en riktig tropisk växt kan den vara lite svårskött då det nästan krävs ett växthus. Här kan en sprayflaska komma till pass om du ändå vill ha den inomhus, vilket är fullt möjligt. Fler tips på hur du sköter rosenskärmen hittar du på odla.nu.

Tänk på att en lång flytt i kallare klimat kan påverka den tropiska växten, de flesta flyttfirmor borde dock vara införstådda och vana vid att flytta växter, så anlitar du exempelvis en flyttfirma Göteborg så kan man förklara läget så att växterna inte står i drag under flytten.