Menu

Tropiska matrecept


Tropiska recept kan innebära allt från fantastiska fruktjuicer till fiskrätten du inte kände till sedan innan. Här kommer tips på exotiska recept som du garanterat kommer att vilja prova mer av.

Till att börja med kan du göra en klassisk tropisk fruktsallad med frukter som mango, kokosnöt, ananas och guava, vilket även går att göra glass och juicer av. En tropisk mangodrink som Elle tipsar om hittar du här då man behöver fryst Mango som blandas med ananasjuice. Det går naturligtvis bra att ha både med och utan Rom, som annars är en klassisk västindisk dryck. Använd kokosflingor som dekoration och du har den perfekta tropikdrinken!

Till huvudrätt
Olika fiskrätter med tropiska smaker är också ett tips för tillagning, fisken kan vara lokal beroende på vart man befinner sig. Men marinaden är garanterat tropisk då du mixar chili, kokos och citronsaft med koriander och honung. Se receptet hos Allt om Mat där marinaden tillsammans med yoghurt får klar tropikkänsla. På klassiskt karibiskt vis gör du sedan ett paket av fisken och stoppar i ugnen.

"A tasty soup in the Caribbean or Creole style, with prawns, red capsicum, garlic and green onion in a spicy coconut broth. More soup:-"

Just kombinationen kokos, lime, koriander och mango finns det många olika varianter på, i ungefär samma recept som ovan kan du även göra en kycklingrätt eller varför inte ta fram grillen och göra tropiska grillspett med kött eller kyckling. Kombinera med ananas och paprika och toppa med lime och cayennesmör och du blir garanterat en populär grillmästare. Byt bara ut kött mot svamp eller annan grönsak för vegetarisk variant. En enkel men farligt god rätt till lunch är också krabbsallad med mango, ananas och avocado som du även kan byta ut mot räkor och addera en limedressing. Eller varför inte en medelhavsvariant med tomat, mango och färsk basilika.

Och dessert
Är du en efterrättsperson så går det att hitta inspiration i svenska recept som helt enkelt får en touch av tropikerna. Tänk tropiska mandelbakelser med kokos och lime, mazariner med ananas eller bärpajer där du byter ut de svenska blåbären och hallon mot ananas eller papaya. En enkel rätt är annars att grilla ananas i antingen lime eller någon citrusmarmelad och sedan servera med kokosnötsglass. Vi kan inte säga annat än mums!