Menu

Tropiska resmål

För den som vill fly vardagen och dra iväg till ett riktigt drömresmål i tropiskt klimat finns många vackra öar i världen att välja mellan, så länge man har tillräckligt med pengar och är beredd att sitta på ett flygplan många timmar i sträck.

En tropisk ö är Yap, som ligger i Stilla havet och tillhör ögruppen Mikronesien. Resan hit från Sverige tar ungefär 30 timmar och kostar 27 000 kronor eller mer, men när man väl är där känner de flesta sannolikt att det var värt det. Yap är nämligen en ö där urinvånarnas kultur och livsstil har bevarats mycket väl, då ön har varit avskärmad från exempelvis kolonialism och exploatering som en följd av turism. Man kan till exempel se öns män klädda i traditionella färgglada kläder, och handel som idkas med öns gamla mynt gjorda av sten, i samma storlek som ett runt knäckebröd. Den amerikanska dollarn är dock den officiella valutan, så man behöver inte oroa sig för att plånboken kommer att bli tung. Förutom att sola och bada kan man på Yap också tillbringa semesterdagarana med att vandra bland öns gröna kullar och mangroveskogar, och att dyka bland korallrev och delfiner.Colonia_Sunset

Om man både vill uppleva avslappning och äventyr på sin semester i paradiset ska man istället bege sig till Ile Sainte Marie, en ö som ligger öster om Madagaskar. Det kan finnas flera anledningar till att man åker till Ile Sainte Marie idag. En är till exempel att ön har fantastiskt vackra, vita sandstränder, men ändå har mycket få turister, vilket betyder att man kan få njuta av paradiset mer eller mindre ostört. En annan är att Ile Sainte Marie under 1700- och 1800-talen var hem åt hundratals pirater. Som mest bodde 1 500 pirater på Ile Sainte Marie, som ju låg intill piratrepubliken Libertalia, numera Madagaskar. På Ile Sainte Marie finns därför till exempel världens enda kyrkogård för pirater, och ett besök där är ett måste för alla piratälskare.

Om du inte har råd att resa till något av dessa drömresmål, men ändå vill uppleva tropisk värme, är ett billigare alternativ att bygga ett växthus på tomten. Sedan är det bara att ställa in en solstol, slå sig ned med en paraplydrink och blunda, så kan man drömma sig bort till tropikerna.