Menu

De tropiska djuren


Finns det någon gemensam nämnare för tropiska djur? Dessa arter än anpassade till de varma klimat som finns runt ekvatorn. De flesta arter trivs bäst i hettan och här finns alltså fler variationer än i tempererade områden. Att tropiska djur skulle vara mer färgglada än på kallare breddgrader är inte bevisat utan har mer att göra hur man lockar till sig sin egen art. I ett korallrev är fisken färgglad då havsbotten är klar och man syns, vilket du kan läsa mer om i Forskning & Framsteg. En annan teori som tas upp i artikeln är att tropikerna var förskonade från istiden och har haft mer tid på sig att utveckla pigment.

Regnskogen
Ett känt tropiskt område är regnskogen som är anpassat till djur som trivs i fuktigt varmt klimat. I den sydamerikanska regnskogen hittar vi exempelvis giftpilsgrodan som är världens giftigaste groda, den gröna anakondan och den stora färgrika papegojan. På Tropikariet i Helsingborg finns det även en sektion som heter ”Regnskogsnatt” där endast månen lyser upp vilket lockar fram de djur som är aktiva under natten. Här träffar vi exempelvis uggleapan som har fått sitt namn efter sina stora ögon, något som är typiskt för nattdjur.

Tropiska djur som husdjur

 

Vilka av de här djuren skulle då passa bäst att ha hemma som ”husdjur”? Skaffar du dig ett terrarium så går det utmärkt med olika typer av små reptiler som ödlor, men även vissa typer av spindlar och sköldpaddor. Att ha färgglada fiskar i akvarium är naturligtvis populärt, men Parrots imagedet finns numera bestämmelser för vilka djur man inte får ha som husdjur. Detta inkluderar apor, rovdjur och korsningar med vilda katter eller hunddjur vilket man kan läsa mer om på Jordbruksverkets sida under artikel L80.

Det finns dock en annan lag som heter L108 vilken innefattar djur som man faktiskt får ha hemma, gemensam nämnare är att de måste vara födda i fångenskap. Det finns särskilda djurparksbestämmelser för den här typen av djur som inte är anpassade för fångenskap. Ormar och ödlor kräver till exempel mycket skötsel liksom akvariefiskar som måste ha rätt PH-värde, temperatur och salthalt.